Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic prostszego niż klasyczny biszkopt z 6 jajek. Najważniejsze jest jednak przestrzeganie kilku technik i wyrobienie sobie nawyków, które sprawią, że ciasto wyjdzie puszyste. Do tego urośnie na tyle wysoki i stabilny, że stanie się podstawą do robienia wielu tortów. Przygotowaliśmy przepis na biszkopt z 6 jajek Ewy Wachowicz, która podpowiada, jak zrobić idealną masę oraz upiec ciasto.
Biszkopt z 6 jajek według przepisu Ewy Wachowicz to jeden z tych wypieków, który warto mieć na wszelki wypadek w swoim kulinarnym repertuarze. Możesz z niego zrobić wiele tortów, ciast z kremem, a także lekkich przekładanych deserów. Jego popularność tkwi przede wszystkim z puszystej i jednocześnie stabilnej struktury. Możesz go bez problemu podzielić na 3 lub nawet 4 części.
Konsystencja biszkoptu z 6 jajek Ewy Wachowicz jest miękka, aksamitna, ale też wilgotna. To zasługa dodatku odrobiny oleju. Dzięki temu ciasto nie wysycha zbyt szybko i długo zachowuje świeżość. Możesz je oczywiście skropić herbatą, nalewką, kompotem albo innym naturalnym ponczem.
Przede wszystkim przygotuj sobie wszystkie niezbędne składniki. Wśród nich są oczywiście jajka, najlepiej z wolnego wybiegu, a także mąka pszenna krupczatka (ma wyjątkowo delikatną i piaskową konsystencję), proszek do pieczenia, olej i szczypta soli. W przepisie nie mogło zabraknąć również cukru. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się ten drobny, do wypieków. Dzięki temu szybciej rozpuści się w masie, więc kryształki nie będą wyczuwalne podczas jedzenia. Do tego dodaj jeszcze cukier waniliowy dla wzbogacenia smaku.
Zadbaj o to, aby wszystkie składniki na biszkopt z 6 jajek Ewy Wachowicz miały temperaturę pokojową. Głównie tu chodzi o jajka, które wyciągnięte prosto z lodówki, mogą nie ubić się wystarczająco dobrze. Wyjmij je co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.
Przepis na biszkopt z 6 jaj Ewy Wachowicz to nie tylko odpowiednie proporcje składników, ale również sekret dobrego przygotowania masy. Rozpocznij od przesiania mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Pozbędziesz się w ten sposób grudek. Następnie dokładnie utrzyj żółtka z obydwoma cukrami. Masa powinna być jasna, puszysta i jednolita. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, co możesz sprawdzić poprzez rozcieranie składników w palcach. Miksuj na wysokich obrotach, a dopiero przy dodawaniu partiami mąki z proszkiem do pieczenia, zmniejsz je do minimum. Nie musisz robić tego długo, wystarczy do połączenia składników. Olej dodaj na sam koniec, również delikatnie, aby nie obciążać masy.
Osobne ubijanie białek to sekret lekkości biszkoptu. Ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powinna być błyszcząca i stabilna. Pamiętaj, aby dobrze oddzielić białka od żółtek i przygotować suchą, czystą misę. W przeciwnym razie mogą się nie ubić.
Po dodaniu piany z białek do masy z żółtek i mąki mieszaj wyłącznie silikonową szpatułką. Nie rób tego zbyt energicznie. Lepiej stosuj powolne ruchy prowadzone od dołu do góry.
Biszkopt z 6 jaj Ewy Wachowicz należy piec w temperaturze 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25 minut. To wystarczający czas, aby równo wyrósł, ustabilizował się i nabrał złocistego koloru. Jeśli nie masz pewności, czy biszkopt jest gotowy, wykonaj test suchego patyczka. Wbij go w środek ciasta i wyciągnij. Jeśli patyczek jest suchy i nieoblepiony surowym ciastem, biszkopt jest upieczony. Pamiętaj jednak, aby nie otwierać piekarnika w pierwszych 20 minutach pieczenia. Możesz też delikatnie nacisnąć powierzchnię ciasta palcem. Jeśli jest sprężysta i wraca do pierwotnego kształtu, to znak, że ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu formy z piekarnika nie wyciągaj go z formy od razu. Zostaw go w niej na kilka minut, aby odparował i nie doznał szoku termicznego. Po lekkim przestudzeniu możesz go wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2310
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 364
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 54
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 220
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2310
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 364
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 54
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 220
Składniki
W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Do misy miksera wlej żółtka i utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Możesz także dodawać żółtka i cukry porcjami. Najważniejsze, aby masa była jednorodna i mieszaki miksera nie skrzypiały pod wpływem nierozpuszczonego cukru. Zmniejsz obroty robota i stopniowo dodawaj mąkę. Wlej olej. W osobnej misce ubij biała ze szczyptą soli i za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj pianę z masą mączną. Pamiętaj, aby robić to delikatnie, by puszyste ciasto nie opadło.
Ostrożnie wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C (opcja góra-dół). Po upieczeniu wyjmij ciasto i w pełni wystudź. Biszkopt jest gotowy do podania lub dalszego przygotowywania ciasta, np. przełożenia kremem.