Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Biszkopt Ewy Wachowicz
  • Ciasta
  • Przepis na

Biszkopt Ewy Wachowicz

31.07.2025 Odsłon: 55294
5.0 (145 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Nie ma nic prostszego niż klasyczny biszkopt z 6 jajek. Najważniejsze jest jednak przestrzeganie kilku technik i wyrobienie sobie nawyków, które sprawią, że ciasto wyjdzie puszyste. Do tego urośnie na tyle wysoki i stabilny, że stanie się podstawą do robienia wielu tortów. Przygotowaliśmy przepis na biszkopt z 6 jajek Ewy Wachowicz, która podpowiada, jak zrobić idealną masę oraz upiec ciasto. 

Sprawdzony przepis na biszkopt z 6 jajek Ewy Wachowicz 

Biszkopt z 6 jajek według przepisu Ewy Wachowicz to jeden z tych wypieków, który warto mieć na wszelki wypadek w swoim kulinarnym repertuarze. Możesz z niego zrobić wiele tortów, ciast z kremem, a także lekkich przekładanych deserów. Jego popularność tkwi przede wszystkim z puszystej i jednocześnie stabilnej struktury. Możesz go bez problemu podzielić na 3 lub nawet 4 części.  

Konsystencja biszkoptu z 6 jajek Ewy Wachowicz jest miękka, aksamitna, ale też wilgotna. To zasługa dodatku odrobiny oleju. Dzięki temu ciasto nie wysycha zbyt szybko i długo zachowuje świeżość. Możesz je oczywiście skropić herbatą, nalewką, kompotem albo innym naturalnym ponczem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie składniki przygotować do biszkoptu Ewy Wachowicz? 

Przede wszystkim przygotuj sobie wszystkie niezbędne składniki. Wśród nich są oczywiście jajka, najlepiej z wolnego wybiegu, a także mąka pszenna krupczatka (ma wyjątkowo delikatną i piaskową konsystencję), proszek do pieczenia, olej i szczypta soli. W przepisie nie mogło zabraknąć również cukru. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się ten drobny, do wypieków. Dzięki temu szybciej rozpuści się w masie, więc kryształki nie będą wyczuwalne podczas jedzenia. Do tego dodaj jeszcze cukier waniliowy dla wzbogacenia smaku. 

Zadbaj o to, aby wszystkie składniki na biszkopt z 6 jajek Ewy Wachowicz miały temperaturę pokojową. Głównie tu chodzi o jajka, które wyciągnięte prosto z lodówki, mogą nie ubić się wystarczająco dobrze. Wyjmij je co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań. 

Jak zrobić idealny biszkopt? 

Przepis na biszkopt z 6 jaj Ewy Wachowicz to nie tylko odpowiednie proporcje składników, ale również sekret dobrego przygotowania masy. Rozpocznij od przesiania mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Pozbędziesz się w ten sposób grudek. Następnie dokładnie utrzyj żółtka z obydwoma cukrami. Masa powinna być jasna, puszysta i jednolita. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, co możesz sprawdzić poprzez rozcieranie składników w palcach. Miksuj na wysokich obrotach, a dopiero przy dodawaniu partiami mąki z proszkiem do pieczenia, zmniejsz je do minimum. Nie musisz robić tego długo, wystarczy do połączenia składników. Olej dodaj na sam koniec, również delikatnie, aby nie obciążać masy. 

Osobne ubijanie białek to sekret lekkości biszkoptu. Ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powinna być błyszcząca i stabilna. Pamiętaj, aby dobrze oddzielić białka od żółtek i przygotować suchą, czystą misę. W przeciwnym razie mogą się nie ubić.  

Po dodaniu piany z białek do masy z żółtek i mąki mieszaj wyłącznie silikonową szpatułką. Nie rób tego zbyt energicznie. Lepiej stosuj powolne ruchy prowadzone od dołu do góry. 

Jak długo piec biszkopt z 6 jaj Ewy Wachowicz? 

Biszkopt z 6 jaj Ewy Wachowicz należy piec w temperaturze 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25 minut. To wystarczający czas, aby  równo wyrósł, ustabilizował się i nabrał złocistego koloru. Jeśli nie masz pewności, czy biszkopt jest gotowy, wykonaj test suchego patyczka. Wbij go w środek ciasta i wyciągnij. Jeśli patyczek jest suchy i nieoblepiony surowym ciastem, biszkopt jest upieczony. Pamiętaj jednak, aby nie otwierać piekarnika w pierwszych 20 minutach pieczenia. Możesz też delikatnie nacisnąć powierzchnię ciasta palcem. Jeśli jest sprężysta i wraca do pierwotnego kształtu, to znak, że ciasto jest gotowe. 

Po wyjęciu formy z piekarnika nie wyciągaj go z formy od razu. Zostaw go w niej na kilka minut, aby odparował i nie doznał szoku termicznego. Po lekkim przestudzeniu możesz go wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101236

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 747

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5776

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 818

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 715

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 8055

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101236

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 747

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5776

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 818

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 715

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 8055

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Biszkopt Ewy Wachowicz
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej (krupczatki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1

W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Do misy miksera wlej żółtka i utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Możesz także dodawać żółtka i cukry porcjami. Najważniejsze, aby masa była jednorodna i mieszaki miksera nie skrzypiały pod wpływem nierozpuszczonego cukru. Zmniejsz obroty robota i stopniowo dodawaj mąkę. Wlej olej. W osobnej misce ubij biała ze szczyptą soli i za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj pianę z masą mączną. Pamiętaj, aby robić to delikatnie, by puszyste ciasto nie opadło.

2

Ostrożnie wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C (opcja góra-dół). Po upieczeniu wyjmij ciasto i w pełni wystudź. Biszkopt jest gotowy do podania lub dalszego przygotowywania ciasta, np. przełożenia kremem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki