Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt czekoladowy z 4 jaj jest puszysty, wilgotny i idealnie równy. Ten przepis jest także niezwykle prosty w przygotowaniu i niemal zawsze wychodzi. Nie musisz mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. W dodatku nie jest konieczne osobne ubijanie białek i żółtek, dzięki czemu skraca się czas i ułatwia całą procedurę. Możesz zatem szybko przygotować bazę do przepisów na ciasta. Ten biszkopt świetnie komponuje się z kremami śmietanowymi, czekoladowymi czy owocowymi.
Nasz przepis na biszkopt kakaowy z 4 jaj otwiera przed tobą wiele kulinarnych drzwi. Dzięki swojej puszystości, ale jednocześnie stabilnej strukturze, świetnie sprawdza się jako fundament dla tortów, ciast warstwowych oraz nowoczesnych deserów w szkle. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji składników i dostosowaniu się do naszych wskazówek, wyrośnie wysoki. Wystarczy, że przekroisz go na dwa lub trzy blaty. Sam biszkopt kakaowy jest wilgotny, ale dobrze sprawdzi się do nasączenia ulubionym ponczem i przełożenia kremem. Dzięki temu stworzysz deser godny najlepszej cukierni.
Biszkopt kakaowy możesz również wykorzystać w znanych ci dobrze przepisach, zamiast tradycyjnego. Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich. Polecamy zrobić tort z prostym kremem i owocami leśnymi. A może chcesz po prostu przygotować szybki deser? Pokruszony biszkopt możesz wykorzystać jako warstwę w deserach w pucharkach, np. z bitą śmietaną, mascarpone i owocami. Kiedy zostanie trochę ciasta, z łatwością przygotujesz spektakularne cake pops.
Podstawą dobrze zrobionego biszkoptu kakaowego są ubite jajka. Zacznij od samego mieszania z solą, aby lekko je spienić. Nie musisz osobno ubijać białek i żółtek. Ten przepis to kwintesencja prostoty, dlatego znacznie ułatwiamy ten proces. Gdy masa stanie się lekko spieniona, zacznij stopniowo dodawać cukier i kontynuuj miksowanie na wysokich obrotach. Moment idealny? Kiedy masa staje się jasna, gęsta i ciągnie się z trzepaczki niczym satynowa wstążka. Może to trochę potrwać, nawet do 15 minut, ale zdecydowanie warto być cierpliwym.
Kolejny ważny etap to łączenie suchych składników z masą jajeczną. Mąka powinna być przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia. Tu nie ma miejsca na pośpiech ani intensywne mieszanie. Najlepiej sprawdzi się duża, drewniana lub silikonowa łyżka. Mieszaj techniką zagarniania masy od spodu do góry, z jednoczesnym obracaniem miski. Zasada jest prosta: im delikatniej i krócej mieszasz, tym bardziej puszysty będzie twój biszkopt kakaowy z 4 jaj.
Na koniec ostrożnie dodaj ostudzone, rozpuszczone masło.
Jakie składniki do biszkoptu kakaowego z 4 jajek wybrać?
Aby biszkopt kakaowy się udał, musisz odpowiednio dobrać składniki:
Czas pieczenia biszkoptu kakaowego zależy od kilku czynników: wielkości formy, typu piekarnika, a nawet temperatury składników w momencie wstawienia ciasta do pieca. W tym przepisie, przy formie o średnicy 20 cm i klasycznej wysokości, optymalny czas to około 25 minut w temperaturze 180°C. Ustaw tryb pieczenia góra-dół bez termoobiegu. Złota zasada brzmi: nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut. To najważniejszy etap, w którym ciasto rośnie, więc nagłe obniżenie temperatury może spowodować, że środek się zapadnie. Po 25 minutach możesz zrobić test suchego patyczka, wbijając go w ciasto. Jeśli po wyjęciu jest czysty, a także nie pojawiła się na nim wilgoć, biszkopt kakaowy z 4 jajek jest gotowy.
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 416
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8670
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2996
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 950
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 416
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8670
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2996
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 950
Składniki
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź.
Przełóż jajka do miski razem z solą i ubij je do lekkiego spienienia. Dodaj cukier i ubijaj przez 15 minut lub do uzyskania widocznych wstęg w masie tworzonych przez trzepaczkę.
Dodaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej i ostrożnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką, wchodząc nią dokładnie pod masę i przykrywając mąkę mieszaniną mokrych składników. Nie mieszaj za długo, bo ciasto będzie za gęste. Ostrożnie i delikatnie dodaj ostudzone masło. Mieszaj do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i obróć ją szybko w dłoniach kilka razy, by wyrównać powierzchnię ciasta.
Piecz biszkopt czekoladowy z 4 jaj w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25 minut lub do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika wcześniej niż po 15 minutach. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie przez 5 minut przed wyjęciem. Przełóż biszkopt na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Podziel ciasto na 2 lub 3 blaty.