Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort ze świeżych owoców, zwany też inaczej jako gateau, to świetny pomysł na urodzinowy poczęstunek, szczególnie w środku lata. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na waszych bliskich i uda się, nawet jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu. Ten prosty tort możesz udekorować zgodnie z własną inwencją i adekwatnie do okazji - w tym celu możesz wykorzystać sezonowe owoce, orzechy, kremy lub specjalne pisaki cukiernicze. Puść wodze fantazji i baw się dobrze w czasie jego przygotowywania.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2098
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2098
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Składniki
Przygotuj biszkopt na tort. Umieść mąkę, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia w dużej misce. Wymieszaj ze sobą. Dodaj jajka, mleko, wanilię, miękkie masło i olej. Całość ubij na najniższych obrotach miksera na gładką masę. Podziel ciasto między dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopty ostudź przez 10 minut przed wyjęciem ich z formy.
Przygotuj syrop. Wymieszaj ze sobą wodę, sok i cukier. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. Żelatynę wymieszaj z wodą. Pozostaw do spęcznienia. Następnie podgrzewaj mieszaninę w mikrofalówce pulsacyjnie przez 5-10 minut, aż stanie się płynna. Zostaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wanilii. Dodaj żelatynę do kremu i ponownie wymieszaj. Wstaw całość do lodówki.
Przygotuj kisiel owocowy. Wszystkie owoce na polewę włóż do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj owoce przez kilka minut aż puszczą sok, ale się nie rozpadną. Zdejmij garnek z ognia i odlej kilka łyżek uzyskanego soku. Wymieszaj w nim mąkę ziemniaczaną i odstaw do ostudzenia.
Złóż tort. Jeden z biszkoptów umieść w obręczy do tortów i nasmaruj go połową syropu cukrowego. Rozsmaruj ok. 1/2 kremu. Rozłóż równomiernie owoce i przykryj drugim blatem. Znowu nałóż syrop i kolejną 1/2 kremu.
Na wierzchu połóż owoce z polewy i zalej je zimnym już kisielem owocowym. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie zdejmij obręcz, a boki tortu obsyp mielonymi orzechami lub migdałami.