Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt kakaowy z kremem"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1425
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 31
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7987
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1425
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 31
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7987
Składniki
Ciasto. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodajemy do masy jajecznej, ubijając na najwolniejszych obrotach miksera.
Wylewamy na dwie blachy o wielkości 25x36 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180oC. Studzimy.
Krem. Dzień przed pieczeniem ciasta wlewamy kremówkę do garnka, dodajemy połamane tabliczki czekolady. Mieszając, podgrzewamy na maleńkim ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ucieramy do białości miękkie masło z cukrem pudrem, a potem miksujemy z dodawaną porcjami czekoladową kremówką. Na koniec wlewamy spirytus. Mieszamy.
Biszkopty nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. 1/4 masy odkładamy, resztą przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i dekorujemy według uznania, np. czekoladowymi wiórkami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 56 g.Źródło: Rewia