Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt kakaowy z kremem"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 275
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1376
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4267
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 275
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1376
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4267
Składniki
Ciasto. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodajemy do masy jajecznej, ubijając na najwolniejszych obrotach miksera.
Wylewamy na dwie blachy o wielkości 25x36 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180oC. Studzimy.
Krem. Dzień przed pieczeniem ciasta wlewamy kremówkę do garnka, dodajemy połamane tabliczki czekolady. Mieszając, podgrzewamy na maleńkim ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ucieramy do białości miękkie masło z cukrem pudrem, a potem miksujemy z dodawaną porcjami czekoladową kremówką. Na koniec wlewamy spirytus. Mieszamy.
Biszkopty nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. 1/4 masy odkładamy, resztą przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i dekorujemy według uznania, np. czekoladowymi wiórkami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 56 g.Źródło: Rewia