Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poziomki dziko rosnące na działce i resztki jagody kamczackiej zmobilizowały mnie do zrobienia tego ciacha. Braki owoców leśnych na brzegach uzupełniłem truskawkami.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Używałem jajek w temperaturze pokojowej. Oddzieliłem żółtka od białek. Białka ubiłem z cukrem na gęstą pianę, mieszając dodawałem po jednym żółtku a na koniec powoli wsypywałem mąkę tortową i ziemniaczaną.
Blaszkę 24x24cm (kwadrat łatwiej się kroi) wyłożyłem papierem do pieczenia i piekłem około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu rzuciłem biszkoptem o podłogę (w blaszce ;) ) by pozbyć się powietrza.
Śmietanę z cukrem ubiłem na sztywno i powoli dodawałem mascarpone. Do gotowego kremu dodałem kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszałem. Galaretkę przygotowałem wg przepisu na opakowaniu i zostawiłem do ostudzenia.
Biszkopt przekroiłem na 3 części. Jeden placek posmarowałem lekko dżemem (miałem borówkowy), na warstwę dżemu dałem warstwę kremu, przykryłem plackiem i posmarowałem pozostałym kremem.
Umyte i lekko zmrożone owoce dodałem do tężejącej galaretki i wylałem na wierzch ciasta. Owoce muszą być całkowicie przykryte galaretką która je zakonserwuje. Galaretka podczas wylewania musi mieć co najmniej konsystencję żelu, żeby nie wsiąkła w ciasto. Torcik należy trzymać w lodówce.