Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprzowych i porcji rosołowej z kaczki na włoszczyźnie. Nie spodziewałam się takiego rezultatu smakowego. I tu będę się sprzeczać z tymi, którzy twierdzą,że rosół gotowany na mięsie wrzuconym na zimną wodę jest lepszy i klarowniejszy. To nieprawda i mit, niesprawdzone żadnym twardym dowodem. Ja to sprawdziłam, bo rosół to moja ulubiona zupa i gotuję go na różne sposoby. Rosół ten ugotowałam mojej córce, która twierdzi, że rosół ugotowany przez nią samą nie jest smaczny. Ten jest naprawdę super pyszny.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17223
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 122
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4863
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7565
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17223
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 122
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4863
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7565
Składniki
Nastawiamy wodę do gotowania rosołu. Następnie mięso wkładamy do naczynia, zalewamy zimną wodą dopóki nie wypłynie krew. Zmieniamy wodę na czystą.
Myjemy włoszczyznę i obieramy cebulę.
Na gotującą się wodę na najsilniejszym ogniu wrzucamy mięso.
Kiedy pojawią się szumowiny, dokładnie zbieramy łyżką oraz gęstym małym sitkiem aż woda stanie się czystą. Staramy się nie zbierać tłuszczyku.
Następnie wrzucamy liść laurowy, pieprz, włoszczyznę jak woda z mięsem się zagotuje i na wolnym ogniu gotujemy do 3 godzin. Mięso powinno odstawać od kości.
Włoszczyznę wyjmujemy stopniowo po kolei zanim się rozgotuje,aby zapobiec długim nitkom zieleniny pływającym w rosole.
W połowie gotowania obsmażamy cebulę na ogniu i dodajemy do rosołu. W czasie gotowania dodajemy trochę soli, aby rosół nabrał smaku. Resztę dodajemy po ugotowaniu.
Po ugotowaniu dodajemy pieprz, natkę pietruszki oraz dosalamy. Tak ugotowany rosół jest bardzo czysty, bez fusów, a duża ilość włoszczyzny dodaje smaku i aromatu rosołowi. Moja córka powiedziała, że nigdy nie widziała tyle tłuszczyku na rosole. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.