Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprzowych i porcji rosołowej z kaczki na włoszczyźnie. Nie spodziewałam się takiego rezultatu smakowego. I tu będę się sprzeczać z tymi, którzy twierdzą,że rosół gotowany na mięsie wrzuconym na zimną wodę jest lepszy i klarowniejszy. To nieprawda i mit, niesprawdzone żadnym twardym dowodem. Ja to sprawdziłam, bo rosół to moja ulubiona zupa i gotuję go na różne sposoby. Rosół ten ugotowałam mojej córce, która twierdzi, że rosół ugotowany przez nią samą nie jest smaczny. Ten jest naprawdę super pyszny.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11765
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13851
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11765
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13851
Składniki
Nastawiamy wodę do gotowania rosołu. Następnie mięso wkładamy do naczynia, zalewamy zimną wodą dopóki nie wypłynie krew. Zmieniamy wodę na czystą.
Myjemy włoszczyznę i obieramy cebulę.
Na gotującą się wodę na najsilniejszym ogniu wrzucamy mięso.
Kiedy pojawią się szumowiny, dokładnie zbieramy łyżką oraz gęstym małym sitkiem aż woda stanie się czystą. Staramy się nie zbierać tłuszczyku.
Następnie wrzucamy liść laurowy, pieprz, włoszczyznę jak woda z mięsem się zagotuje i na wolnym ogniu gotujemy do 3 godzin. Mięso powinno odstawać od kości.
Włoszczyznę wyjmujemy stopniowo po kolei zanim się rozgotuje,aby zapobiec długim nitkom zieleniny pływającym w rosole.
W połowie gotowania obsmażamy cebulę na ogniu i dodajemy do rosołu. W czasie gotowania dodajemy trochę soli, aby rosół nabrał smaku. Resztę dodajemy po ugotowaniu.
Po ugotowaniu dodajemy pieprz, natkę pietruszki oraz dosalamy. Tak ugotowany rosół jest bardzo czysty, bez fusów, a duża ilość włoszczyzny dodaje smaku i aromatu rosołowi. Moja córka powiedziała, że nigdy nie widziała tyle tłuszczyku na rosole. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.