Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak sobie wczoraj siedziałam i ciasto z tego co w domu było wymyślałam, przepis na biszkopt jest mój od lat go robię i zawsze wychodzi idealny. Reszta ciasta powstała w moich myślach. Dziś go w końcu spróbowałam i powiem a właściwie napisze wam przepis, pracy jest niewiele w przygotowaniu ciasta jedynie przy galaretkach jest czekania ale to wiadome jak się chce czegoś dobrego to trzeba poświęcić temu czas. Mam nadzieję że przepis jak i ciasto skradnie wasze serca.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1487
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1487
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Do miski wbić całe jajka wsypać szczyptę soli oraz cukier. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę. Do ubitej masy jajecznej wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować. D zmiksowanej masy wsypać suchy niebieski mak i również zmiksować do połączenia się ciasta z makiem.
Zmiksowane ciasto przelać do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja żeby papier lepiej się układał w blaszce zgniatam go w kulkę i oblewam ciepłą wodą odciskam a następnie energicznym ruchem go prostuję ). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 do 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W czasie gdy ciasto stygnie przygotować dowolne kolory galaretki, wsypać każdą galaretkę do osobnych salaterek. Każdą rozpuścić w półtorej szklanki przegotowanej wody bez względu jaką mają wagę ( u mnie trzy miały 75 g i jedna 77g ). Dokładnie rozpuszczone pozostawić do ostygnięcia, jeśli chcemy aby szybciej zaczęła tężeć wystarczy wstawić do lodówki.
Jak już galaretki stygną a ciasto jest już zimne przekroić je na trzy placki, każdy położyć osobno. Gdy galaretki zaczynają już tężeć dolną część biszkoptu makowego położyć w blaszce w której piekliśmy ciasto. Lekko tężejącą dowolną galaretkę wyłożyć na ciasto, drugą dowolną galaretkę lekko tężejącą przełożyć do miski i ją zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Zmiksowaną galaretkę przelać na wyłożoną galaretkę. Wstawić na chwilkę do lodówki aby stężała.
Wyjąć ciasto z galaretkami z lodówki, nakryć środkowym plackiem, następnie ponownie położyć lekko tężejącą dowolną kolorem galaretkę, na galaretkę ostatnią zmiksowaną galaretkę. Na zmiksowana galaretkę skruszyć cały trzeci wierzchni placek i za pomocą łyżki lekko powciskać skruszone części. Tak przygotowane ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki u mnie stało całą noc.
Następnego dnia lub po dwóch godzinach można śmiało już kroić ciasto dla gości lub rodziny. Ciasto choć suche jak to biszkopt, świetnie nadaje się do kawy. Ciasto dobrze się kroi nawet się nie rozpada. Myślę że przypadnie wam do gustu takie ciasto. Tak jak pisałam czas przygotowania jest trochę dłuższy, czas który podałam jest to czas pieczenia ciasta.