Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt po genueńsku to klasyka cukiernictwa. Jest lekki, puszysty i zarazem delikatnie wilgotny dzięki dodatkowi masła. To doskonała baza do tortów, ciast z kremem, owocami czy galaretką, ale smakuje znakomicie także solo, posypany cukrem pudrem.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej, a nawet lekko ogrzane. Jeśli trzeba, włóż je na kilka minut do ciepłej wody.
Mąkę przesiej do osobnej miski, aby była puszysta. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do misy miksera wbij całe jajka i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach przez kilka minut aż masa potroi swoją objętość, stanie się jasna, gęsta i puszysta.
Zmniejsz obroty miksera do najniższych. Dodawaj przesianą mąkę stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, aby masa nie straciła lekkości.
Wyłącz mikser. Do masy wlej przestudzone masło i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką, ruchem od dołu do góry.
Tortownicę o wielkości ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt po genueńsku i odstaw do całkowitego ostygnięcia.