Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt po genueńsku to klasyka cukiernictwa. Jest lekki, puszysty i zarazem delikatnie wilgotny dzięki dodatkowi masła. To doskonała baza do tortów, ciast z kremem, owocami czy galaretką, ale smakuje znakomicie także solo, posypany cukrem pudrem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4240
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11584
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6621
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5524
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13702
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4240
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11584
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6621
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5524
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13702
Składniki
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej, a nawet lekko ogrzane. Jeśli trzeba, włóż je na kilka minut do ciepłej wody.
Mąkę przesiej do osobnej miski, aby była puszysta. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do misy miksera wbij całe jajka i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach przez kilka minut aż masa potroi swoją objętość, stanie się jasna, gęsta i puszysta.
Zmniejsz obroty miksera do najniższych. Dodawaj przesianą mąkę stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, aby masa nie straciła lekkości.
Wyłącz mikser. Do masy wlej przestudzone masło i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką, ruchem od dołu do góry.
Tortownicę o wielkości ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt po genueńsku i odstaw do całkowitego ostygnięcia.