Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patent na biszkopt, który nie opada i zawsze się udaje.
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 36
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 112
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 479
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 36
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 112
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 479
Składniki
Podane składniki są na tortownicę 21-22 cm (przy 26 cm trzeba przygotować biszkopt z 1,5 porcji)
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Nie wyłączaj miksera - dodawaj powoli cukier. Potem miksując stopniowo dodawaj żółtka. Mąki przesiej przez sito (warunek konieczny) i dodawaj partiami do masy. Gotowe ciasto przelej na blaszkę i piecz ok. 35-40 minut.
Teraz ważna część! Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i wraz z blachą upuść go na podłogę z wysokości ok. 50 centymetrów. Można rzucić na dywan albo koc, jeżeli obawiasz się stłuczenia kafelków. Znowu włóż ciasto do piekarnika i zostaw do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.