Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie wyrastający, nieopadający biszkopt, o wyjątkowym aromacie i smaku.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 106
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 181
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 143
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1415
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 106
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 181
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 143
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1415
Składniki
Czekoladę umieszczamy razem z margaryną w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody).
Gdy margaryna i czekolada rozpuszczą się i połączą ze sobą - zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej.
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, z dodatkiem szczypty soli, na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę z czekoladą oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji).
Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. SMACZNEGO!!!