Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem. Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszyłam. Posypałam nim ciasto, taki prosty sposób na dekorację :)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4387
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34288
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2000
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113697
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4387
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34288
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2000
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113697
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier i dalej ubijać. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao. Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy) Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25 minut.
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć.
Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać. Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto. Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły, a krem był gęsty. Gotowy krem wyłożyć na owoce, wyrównać.
Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Delikatnie docisnąć.
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.