Pyszne i proste ciasto na niedzielę i nie tylko polecam .
Biszkopt z galaretką i mandarynkami
Składniki
- Białka jaj 5 szt
- żółtka jaj 5 szt
- woda 4 łyżki
- mąka pszenna typ 450 135 gr
- proszek do pieczenia 1łyżeczka
- śmietana 30 % 400 gr
- serek mascarbone 250 gr
- cukier puder 2 łyżki
- galaretki pomarańczowe 2 szt
- mandarynki 2 szt
- gotowana woda na galaretki 3 szkl
- sól szczypta
- opcjonalnie aromat
- wiórki kokosowe 0,5 szkl
Składniki
- Białka jaj 5 szt
- żółtka jaj 5 szt
- woda 4 łyżki
- mąka pszenna typ 450 135 gr
- proszek do pieczenia 1łyżeczka
- śmietana 30 % 400 gr
- serek mascarbone 250 gr
- cukier puder 2 łyżki
- galaretki pomarańczowe 2 szt
- mandarynki 2 szt
- gotowana woda na galaretki 3 szkl
- sól szczypta
- opcjonalnie aromat
- wiórki kokosowe 0,5 szkl

Etapy przygotowania
Robimy biszkopt oddzielam żółtko od białek ,białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję po jednym żytku i ucieram na małych obrotach miksera ,dodaję cukier ucieram i mąkę z proszkiem do pieczenia wodę i kilka kropli aromatu .wszystko mieszam wlewam do formy i piekę 20 minut bez termo obiegu na środkowej półce w 200 stopniach blaszka 28 cm u mnie stopniach
Galaretki rozpuszczam w 3 szK gotowanej gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
Na masę do miski daję cukier puder serek mascarbone i śmietanę 30 ubijam na gestą pianę dodaję wiórki kokosowe ale można pominąć
Mandarynki obieram i dzielę na cząstki można opcjonalnie zastąpić 1 pomarańczą .
Upieczony ostudzony biszkopt kroję na 2 placki przekładam połową bitej śmietany nakrywam resztę masy smaruję po wierzchu ,na masę układam mandarynki i zalewam tężejącą galaretką całość robię w tortownicy w której piekłam biszkopt by nic nie wypłynęło poza ciasto gotowe ciasto odstawiam do całkowitego stężenia do lodówki najlepiej na noc .
Gdy ciast całkowicie stężeje ściągam ront tortownicy i można zajadać życzę smacznego. Po dokładne wykonanie zapraszam na film po niżej .

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17830
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5455

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2843
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17830
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5455

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2843



Składniki
- Białka jaj 5 szt
- żółtka jaj 5 szt
- woda 4 łyżki
- mąka pszenna typ 450 135 gr
- proszek do pieczenia 1łyżeczka
- śmietana 30 % 400 gr
- serek mascarbone 250 gr
- cukier puder 2 łyżki
- galaretki pomarańczowe 2 szt
- mandarynki 2 szt
- gotowana woda na galaretki 3 szkl
- sól szczypta
- opcjonalnie aromat
- wiórki kokosowe 0,5 szkl
Robimy biszkopt oddzielam żółtko od białek ,białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję po jednym żytku i ucieram na małych obrotach miksera ,dodaję cukier ucieram i mąkę z proszkiem do pieczenia wodę i kilka kropli aromatu .wszystko mieszam wlewam do formy i piekę 20 minut bez termo obiegu na środkowej półce w 200 stopniach blaszka 28 cm u mnie stopniach
Galaretki rozpuszczam w 3 szK gotowanej gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
Na masę do miski daję cukier puder serek mascarbone i śmietanę 30 ubijam na gestą pianę dodaję wiórki kokosowe ale można pominąć
Mandarynki obieram i dzielę na cząstki można opcjonalnie zastąpić 1 pomarańczą .
Upieczony ostudzony biszkopt kroję na 2 placki przekładam połową bitej śmietany nakrywam resztę masy smaruję po wierzchu ,na masę układam mandarynki i zalewam tężejącą galaretką całość robię w tortownicy w której piekłam biszkopt by nic nie wypłynęło poza ciasto gotowe ciasto odstawiam do całkowitego stężenia do lodówki najlepiej na noc .
Gdy ciast całkowicie stężeje ściągam ront tortownicy i można zajadać życzę smacznego. Po dokładne wykonanie zapraszam na film po niżej .