Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z kremem budyniowym i brzoskwiniami"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 193
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 78
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 193
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 78
Składniki
Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej i delikatnie ją przy tym mieszaj. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Do każdej nałóż połowę ciasta. Biszkoptowe placki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 30 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Krem: żółtka utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej masę żółtkową. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go, a potem utrzyj z masłem i wymieszaj z wiórkami.
Biszkoptowe blaty przełóż kremem. Brzoskwinie i truskawki pokrój na cząstki. Ułóż na wierzchu ciasta. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią owoce.
12 porcji, 25 minŹródło: Naj