Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makrela wędzona domowym sposobem. Makrela jest jedną z najczęściej spożywanych przez Polaków ryb. Zachwyca złocistą skórką i niepowtarzalnym wędzonym smakiem. Zaprezentuję tobie wspaniały przepis na domową wędzoną makrelę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12771
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12771
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Składniki
Pierwszym etapem przygotowania ryby do wędzenia jest sporządzenie solanki.
Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Całość dobrze wymieszaj, aby sól i cukier się rozpuściły.
Do solanki dodaj rozgnieciony czosnek z łupiną i świeżo grubozmielony pieprz.
Odstaw do wystygnięcia.
Makrele przełóż do pojemnika z solanką tak, aby była całkowicie przykryta.
Rybę w zalewie przygotuj sobie dzień wcześniej. Przechowuj ją w lodówce. Temperatura peklowania powinna być między 4-10°C. Makrele trzymaj w solance ok. 6-10 godzin. Ryba przejdzie aromatem zalewy i będzie wystarczająco słona.
WĘDZENIE
W dniu wędzenia wyciągnij makrele z solanki, wypłukaj i dokładnie osusz.
Następnie zawieś ryby na haki wędzarnicze. Możesz je także ułożyć na siateczkach wędzarniczych.
Pierwszym etapem wędzenia jest osuszanie ryby. Wędzarnię rozgrzej do temperatury 40°C, ustaw na przewiew i osuszaj przez ok. 40 minut. Skóra makreli powinna się lekko kleić.
Teraz podnieś temperaturę do ok. 55°C i wędź 3-3,5 godziny.
Po tym czasie podwyższ temperaturę do 70°C i wędź jeszcze przez ok. 30 minut.
Makrela po uwędzeniu zmieniła kolor na złocisty, a mięso stało się soczyste i delikatnie kruche.