Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem,że sezon truskawkowy w pełni, ale czasem ma się ochotę na coś innego. Polecam lekki biszkopt z kremem kajmakowym, ze słonecznikiem prażonym z miodem i obowiązkowo soczysta truskawka do przegryzienia:)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Upiec biszkopt. Jaja ubić w całości na gęstą masę jajeczną, powoli przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec w 180 st. przez około 35 minut. Słonecznik: Na maśle podprażyć słonecznik, dodać miód. Mieszać aż się zrumieni. Rozłożyć na talerze żeby wystygł, następnie pokruszyć. Miód w przeciwieństwie do cukru bardziej skleja słonecznik, przez co trudniej go kruszyć. Jednak smak jest zdecydowanie lepszy,dlatego polecam. Krem: Masło zmiksować na puch, potem powoli dodawać masę krówkową i dalej mieszać.
Przełożenie ciasta: Biszkopt, 1/3 kremu, pokruszony słonecznik 2 blat biszkoptu/ 1/3 kremu, słonecznik 3 blat biszkoptu, ostatnia część kremu, słonecznik. Na wierzch posypujemy kakao, ozdabiamy truskawką i gotowe:) Schładzamy w lodówce. W sezonie truskawkowym zostawiamy truskawki w miseczce obok ciasta, mimo, że wydaje, się, że połączenie nie do końca jest trafne to u nas sprawdza się doskonale. Znika zarówno ciasto jak i truskawki!!!