Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam po przepis na pyszne ciacho. Nie jest trudne w wykonaniu, a wygląda efektownie. Myślę że zachwyci Waszych gości. Biszkopt kakaowy, do tego krem z mascarpone karmelowego i śmietanki z czekoladą. Okazało się, że to bardzo pyszne połączenie. Ciasto powstało spontanicznie. Mascarpone karmelowe kupione przez pomyłkę, napoczęta czekolada, chciałam to wykorzystać. Smak miło mnie zaskoczył :) Spróbujcie koniecznie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1156
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 190
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4272
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1156
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 190
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4272
Składniki
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Trzeba uważać żeby nie zagotować. Tak przygotowaną śmietankę zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Chłodziłam 5 godzin. W czasie kiedy śmietanka się chłodzi przygotować biszkopt. Białka ubić, dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę dodając olej. Następnie przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką, delikatnie, ale dokładnie. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25-30 minut.
Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelać do miski. Chwilę ubijać następnie dodać serek mascarpone i ubijać, aż powstanie gęsty krem.
Wodę wymieszać z sokiem z czarnej porzeczki. Nasączyć wystudzone ciasto. Na tak przygotowany biszkopt, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać utartą czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować borówkami i listkami mięty.