Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z makiem jest popularnym ciastem w Czechach, Słowacji czy Turcji. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i z powodzeniem możesz go zrobić nawet na chwilę przed przyjściem niespodziewanych gości. Zawsze wychodzi, a składniki raczej na pewno masz w domu, zwłaszcza jeśli często pieczesz ciasta. Spróbuj!
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 49
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 409
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 63
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 49
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 409
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 63
Składniki
W dużej misce rozbij jajko i dodaj olej oraz cukier. Miksuj przez 3 minuty. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mak i proszek do pieczenia. Przesyp mieszankę powoli do masy jajecznej. Wlej mleko i wszystko zmiksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do niej i równomiernie ją rozprowadź.
Piekarnik nastaw na 170 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotowy krem rozłóż równomiernie na zimnym już biszkopcie z makiem. Przed podaniem posyp deser dodatkowo makiem.