Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z makiem jest popularnym ciastem w wielu krajach, między innymi w Czechach, Słowacji czy Turcji. Charakteryzuje je niezwykle proste w przygotowaniu. Z powodzeniem możesz zrobić biszkopt nawet chwilę przed przyjściem niespodziewanych gości. Zawsze wychodzi, a składniki pewnie masz w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli często pieczesz ciasta. Spróbuj!
Z pewnością doceniasz przepisy na ciasto, które zaskakują swoją prostotą, a jednocześnie mają w sobie coś wyjątkowego. Dokładnie tak jest z biszkoptem z makiem. Jego smak od razu kojarzy się z domową atmosferą, a do tego jest miękki, puszysty i wilgotny jednocześnie. To coś dla fanów nie za słodkich deserów pełnych ciężkich kremów czy owocowych dodatków. Wystarczy kilka podstawowych składników, które najczęściej są pod ręką, odrobina cierpliwości, a do tego maksymalnie 30 minut pieczenia. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu, co oznacza jedno – chwila relaksu przy kawie lub herbacie.
Ten przepis możesz zrobić o każdej porze roku, bo nie potrzebujesz do niego sezonowych składników. Bazą jest oczywiście biszkopt, najczęściej wykorzystywany do kreatywnych tortów, ale tym razem pełni rolę głównego ciasta. Dodatek w postaci maku daje wyczuwalną orzechową nutę. Świetnie przełamuje delikatnie słodki biszkopt. A krem? Wygląda jak subtelna chmurka, która pokrywa wierzch. To połączenie śmietanki, cukru pudru i mielonego maku. To właśnie ten krem dodaje deserowi aksamitnej konsystencji, a do tego pięknie się prezentuje.
Choć ten przepis nie należy do trudnych, to jak w przypadku każdego biszkoptu, liczy się precyzja i kilka prostych zasad dotyczących przygotowania. Przede wszystkim zadbaj o temperaturę składników. Mleko i jajko powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto lepiej się połączy, a jego struktura będzie bardziej jednolita i puszysta. Jeśli wyjmiesz je z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem, to zdecydowanie wystarczy.
Jeśli chodzi o masę jajeczną, nie musisz osobno ubijać białek i dodawać żółtka partiami. To duże udogodnienie, na którym zyskasz czas.
Kolejna ważna sprawa to dokładne wymieszanie suchych składników, zanim dodasz je do masy jajecznej. Mielony mak, mąka i proszek do pieczenia muszą być dobrze rozprowadzone. Najlepiej zrobić to za pomocą rózgi lub przesiewając je razem do jednej miski. Nie miksuj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki – wystarczy, że składniki się połączą. Intensywne mieszanie może sprawić, że biszkopt stanie się zbity i straci swoją lekkość.
Nie pomijaj kroku z przygotowaniem formy. Papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu i pozwoli ci łatwiej wyjąć biszkopt po upieczeniu. Ustaw temperaturę pieczenia na 170 stopni Celsjusza z grzałką góra i dół. Wstaw biszkopt z makiem na około 30 minut. Po 20-25 minutach możesz przeprowadzić test suchego patyczka, aby upewnić się, czy ciasto jest już gotowe. Nie warto wydłużać czasu pieczenia, bo wtedy biszkopt wyjdzie suchy i przepieczony.
Po wyjęciu z piekarnika daj ciastu chwilę odpocząć w formie, a potem ostudź je na kratce. Dzięki temu para wodna nie skropli się od spodu i ciasto zachowa odpowiednią konsystencję. W czasie, kiedy biszkopt z makiem będzie stygnąć, możesz zrobić krem.
Choć biszkopt z makiem sam w sobie prezentuje się bardzo apetycznie, szczególnie ze śnieżnobiałą warstwą śmietanki, to warto poświęcić chwilę na drobną dekorację na specjalną okazję. Wyłóż na krem płatki migdałów albo kandyzowane skórki pomarańczy. Możesz też sięgnąć po świeże sezonowe owoce, najlepiej te kwaskowate, które świetnie przełamią słodycz ciasta.
Jeśli deser ma być naprawdę odświętny, warto rozważyć polewę z białej czekolady albo klasyczny lukier cytrynowy, zamiast śmietanki. Naturalności dodadzą listki mięty lub melisy. Pamiętaj, że dekoracja nie musi być skomplikowana – najważniejsze, by była spójna z charakterem ciasta i wyglądała apetycznie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1597
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1200756
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10078
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1597
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1200756
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10078
Składniki
W dużej misce rozbij jajko i dodaj olej oraz cukier. Miksuj przez 3 minuty. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mak i proszek do pieczenia. Przesyp mieszankę powoli do masy jajecznej. Wlej mleko i wszystko zmiksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do niej i równomiernie ją rozprowadź.
Piekarnik nastaw na 170 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotowy krem rozłóż równomiernie na zimnym już biszkopcie z makiem. Przed podaniem posyp deser dodatkowo makiem.