Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z makiem jest popularnym ciastem w Czechach, Słowacji czy Turcji. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i z powodzeniem możesz go zrobić nawet na chwilę przed przyjściem niespodziewanych gości. Zawsze wychodzi, a składniki raczej na pewno masz w domu, zwłaszcza jeśli często pieczesz ciasta. Spróbuj!
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
W dużej misce rozbij jajko i dodaj olej oraz cukier. Miksuj przez 3 minuty. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mak i proszek do pieczenia. Przesyp mieszankę powoli do masy jajecznej. Wlej mleko i wszystko zmiksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do niej i równomiernie ją rozprowadź.
Piekarnik nastaw na 170 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotowy krem rozłóż równomiernie na zimnym już biszkopcie z makiem. Przed podaniem posyp deser dodatkowo makiem.