Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt z masą śmietanowo-jagodową. Do masy oprócz jagód dodana jest pokrojona galaretka o smaku jagodowym. Ładne, kolorowe, lekkie ciasto idealne na letni poczęstunek.
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 184
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 190
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 578
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 184
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 190
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 578
Składniki
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z żółtkami, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krótko mikserem na wolnych obrotach). Ciasto wylać do dwóch form o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20-25 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić. Jeden blat nasączyć połową wody.
Do garnka wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać 1 galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do szerokiej miski, wstawić do lodówki by całkowicie stężała (można zrobić do dzień wcześniej). Żelatynę przez ok. 5 minut namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Lekko podgrzać (nie gotować!), wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę, krótko zmiksować. Odłożyć ok. 6-7 łyżek. Do reszty wsypać jagody i pokrojoną w kostkę galaretkę, krótko wymieszać łyżką..
Na nasączony biszkopt wyłożyć całą masę z jagodami, wyrównać. Przyłożyć drugim biszkoptem, lekko docisnąć Nasączyć resztą wody. Na wierzchu rozprowadzić odłożoną masę śmietanową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.