Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Osobiście póki był sezon na truskawki, zajadałam się nimi i korzystałam na wszelkie sposoby. Jednym z nich było właśnie robienie ciasta. Ostatnie temperatury nie były sprzyjające dla bitej śmietany, która pojawiła się w tym cieście. Ale z pomocą lodówki, wszystko jest możliwe. :) Myślę, że kolor jak i zapach tego ciasta, przekona do siebie każdego. Nie ma na co czekać, zabieramy się do pieczenia ! :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ( szybciej się ubije piana ) ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier i miksujemy do połączenia się składników. Na samym końcu dajemy mąkę, ale wtedy już mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą ! Nigdy nie miksujemy ! Piekarnik nagrzewamy na 160-180°C. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut lub do tzw. ''suchego'' patyczka.
Zabieramy się za masę. Truskawki myjemy i obieramy ze szypułek i wkładamy do garnka. Wstawiamy na mały ogień, wlewamy troszkę wody i wsypujemy cukier ( jeśli to konieczne ). Gotujemy do momentu aż truskawki nie będą ''papką''. Dodajemy galaretkę i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Lekko wystudzoną wlewamy do truskawek. Garnek z masą z truskawek zdejmujemy z gazu i wlewamy naszą żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Żelatynę znów rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, wlewamy do bitej śmietany i miksujemy , żeby nie zrobiły nam się grudki.
Upieczony biszkopt wyciągamy z blachy. ( dużym ułatwieniem jest zakupienie opaski do ciast, posiadam taką i jestem z niej bardzo zadowolona, ponieważ ciasta takie jak te, które są przekładane warstwami, są równe i nic się nie rozpływa ani nie wylewa - jest po prostu równe ). Więc kiedy mamy taką opaskę zakładamy ją na naszego biszkopta. Gotową i ostudzoną oraz delikatnie zastygnięta masę truskawkową wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wylewamy bitą śmietanę. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Na samym końcu ozdabiamy truskawkami :)