Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy żółwik"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2782
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 53
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 81
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2782
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 53
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 81
Składniki
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Stale mieszając, dodaj żółtka, a pod koniec mąkę. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 8 minut w temp. 200o C. Upieczony placek lekko oprósz mąką. Przełóż na ściereczkę do góry dnem.
Po ostygnięciu usuń z niego papier do pieczenia. Posmaruj dżemem malinowym i przy pomocy ściereczki zwiń w roladę. Odstaw ją w chłodne miejsce do stężenia. Następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj serek z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz z dżemem. Wmieszaj do niego delikatnie bitą śmietanę.
Miskę z okrągłym dnem wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej blisko siebie plastry rolady. Na środek wyłóż krem, a na wierzchu ułóż resztę rolady. Wstaw deser do lodówki na 3 godziny do stężenia. Następnie wyłóż go na talerz. Z masy marcepanowej uformuj nóżki, ogonek i głowę.
(bez czasu tężenia): 60 minut; Porcja: 294 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie