Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy w przygotowaniu sernik z dodatkiem frużeliny z owoców leśnych
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2979
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2723
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3330
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2979
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2723
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3330
Składniki
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ. Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka lub blendera. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszaj, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Dno formy o średnicy 24cm wyłóż papierem. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schładzaj w lodówce 10min. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10-15 min do lekkiego zrumienienia.
Wszystkie składniki na masę umieść w misie robota i zmiksuj na gładką masę. Wylej na podpieczony spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie z wodą a na górną ciasto i piecz w 170°C przez 60-70 minut. Jeśli boki sera będą się przypiekać, przykryj papierem do pieczenia. Po upieczeniu sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na ok. godzinę.
Owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Jeśli są zbyt kwaśne możesz dodać więcej cukru. Kiedy puszcza sok zmniejsz moc palnika i gotuj chwilę, aż zaczną rozpadać się na małe kawałki a część soku odparuje. Następnie wlej wodę połączoną ze skrobia ziemniaczaną i gotuj tylko do zgęstnienia. Przestudzoną frużelinę rozprowadź równomiernie na serniku. Włóż na chwilę do lodówki, aby zgęstła. Po tym czasie dekorujemy owocami. Smacznego!