Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brioszka z orzechami, czyli drożdżowa bułka wypełniona kremowym nadzieniem z ulubionych orzechów, świetnie sprawdzi się w roli słodkiej przekąski do kawy. Dla ułatwienia, zamiast formować z ciasta małe bułeczki, możesz upiec większą roladę i podzielić ją na porcje.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8154
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2782
Polecam.
Odsłon: 1385
Polecam.
Odsłon: 411
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8154
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2782
Polecam.
Odsłon: 1385
Polecam.
Odsłon: 411
Składniki
Połącz w misce mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj mleko podgrzane do temperatury 36°C, przestudzone masło i jajko. Zagnieć (lub zmiksuj mikserem z hakami) składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Przełóż je do lekko natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki. Pozostaw tak na około godzinę – do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.
Zmiel orzechy w malakserze. Wymieszaj z cukrem, ekstraktem z wanilii, mlekiem i lekko ubitym białkiem jajka – do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, nadającej się do smarowania.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Rozsmaruj na całej powierzchni prostokąta (pozostaw wąski margines wzdłuż dłuższego boku) nadzienie orzechowe. Zwiń ciasto w roladę (kończąc na wolnym marginesie) i lekko ją spłaszcz.
Roztrzep żółtko i wymieszaj z mlekiem. Posmaruj mieszaniną powierzchnię rolady. Pozostaw na 15 minut do dalszego wyrastania.
Ułóż roladę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż brioszka się zarumieni.
Upieczoną brioszkę wystudź na kratce. Oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki.