Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwiniowa fantazja - tak nazwałam moje autorskie ciasto, od razu mówię, że jest przepyszne :-) Bardzo proste, biszkopt można zrobić dzień wcześniej, chociaż mój był zrobiony od razu. Biszkopt jest z dodatkiem oleju, dlatego bardzo dobrze się kroi. Przepis na formę o średnicy 26 cm:
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20339
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 354
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1054
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1320
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20339
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 354
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1054
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1320
Składniki
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąkę. Formę wysmarować masłem, wylać ciasto i włożyć do piekarnika 170 stopni góra-dół na 25-30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.
W garnku w 400 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. W drugim garnku w 500 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku, sok wlać do 500 ml galaretki i uzupełnić do poziomu 800 ml, wymieszać i studzić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do galaretki.
Z biszkoptu odciąć górę, nasączyć resztą soku brzoskwiniowego. Wylać tężejącą galaretkę z owocami i włożyć do lodówki. W wysokim naczyniu ubić mleko ze Śnieżkami, pod koniec wlać tężejącą galaretkę 400 ml. Powstałą piankę wyłożyć na ciasto i do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!!!