Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Brzoskwiniowa kostka"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 530 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 16 porcji
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i 150 ml gorącej wody. Białka ubij na sztywno. Połącz obie masy, dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną.
Ciasto wlej do podłużnej foremki. Piecz w 180°C około 35 minut. Przestudź.
Zrób krem I. Rozkrusz biszkopty, dodaj sok wyciśnięty z cytryn i drobno posiekaną skórkę, dołóż dżem brzoskwiniowy, miękkie masło i wymieszaj. Rozsmaruj na cieście.
Zrób krem II. Ugotuj budyń, wystudź go, mieszając. Następnie wmiksuj miękkie masło, cukier i rum. Rozsmaruj krem na cytrynowej warstwie, odstaw do stężenia.
Przygotuj polewę. Cukier puder dokładnie rozmieszaj z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Posmaruj nią wierzch ciasta.
Rozpuść polewę i polej wierzch, tworząc cienkie paseczki. Udekoruj płatkami czekoladowymi i cząstkami cytryny.Źródło: Kobieta i życie