Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buchty drożdżowe z rodzynkami"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 53
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2742
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 200
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 143
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 53
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2742
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 200
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 143
Składniki
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Żółtka z resztą cukru ubij na gęstą masę. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, skórkę, pozostałą mąkę, jajka oraz żółtka. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej letnie, stopione masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni.
Wtedy przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Rodzynki przebierz, namocz w ciepłej wodzie albo aromatycznym alkoholu, np. w rumie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 równe prostokąty. Każdy z nich posyp rodzynkami. Prostokąty ciasta zwiń. Każdy z rulonów potnij na 9 równych kawałków. Na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia ułóż ciasno – jeden obok drugiego – po 9 ślimaczków.
Uformuj wieńce. Wierzchy posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. 3Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz po około 35 minut.
18 porcji, 85 min, 75 minŹródło: Naj