Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Budyń z wątróbek po lwowsku"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13838
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1594
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15449
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6299
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13838
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1594
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15449
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6299
Składniki
Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, dobrze je osącz.
Pieczarki oczyść, drobno pokrój, smaż na maśle przez 1–2 minuty. Do pieczarek dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając.
Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel razem z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodatkowo zmiksuj w blenderze, by masa była gładka.
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do zmielonej masy, a białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą pasztetową. Dopraw do smaku.
Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Szczelnie owiń folią aluminiową. Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej 55 minut. Podawaj z konfiturą z żurawin.
Czas przygotowania: 75 minut. 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 1,05 złŹródło: Tina