Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to idealne ciasto dla tych którzy kochają truskawki. Jego łatwość w przygotowaniu sprawia, że jest to doskonały wybór dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na pieczenie.
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1251
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 33
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 52
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1251
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 33
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 52
Składniki
Na dno foremki wykładamy jasne herbatniki, które nasączamy mlekiem.
Z 1 litra mleka odlewamy 300 ml i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka (700 ml.) wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i chwilkę gotujemy. Od razu dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko mieszamy do połączenia składników. Przelewamy jeszcze gorący budyń na herbatniki w foremce. Wyrównujemy powierzchnię budyniu i układamy warstwę herbatników. Gdy budyń wystygnie wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Wykładamy krem na warstwę herbatników w foremce. Wstawiamy do lodówki.
Truskawki miksujemy na mus i przecedzamy przez sitko. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy mus w foremce stężeje dekorujemy wiórkami białej czekolady i świeżymi truskawkami.