Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to idealne ciasto dla tych którzy kochają truskawki. Jego łatwość w przygotowaniu sprawia, że jest to doskonały wybór dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na pieczenie.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1307
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1307
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Składniki
Na dno foremki wykładamy jasne herbatniki, które nasączamy mlekiem.
Z 1 litra mleka odlewamy 300 ml i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka (700 ml.) wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i chwilkę gotujemy. Od razu dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko mieszamy do połączenia składników. Przelewamy jeszcze gorący budyń na herbatniki w foremce. Wyrównujemy powierzchnię budyniu i układamy warstwę herbatników. Gdy budyń wystygnie wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Wykładamy krem na warstwę herbatników w foremce. Wstawiamy do lodówki.
Truskawki miksujemy na mus i przecedzamy przez sitko. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy mus w foremce stężeje dekorujemy wiórkami białej czekolady i świeżymi truskawkami.