Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowy jabłecznik"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 735
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 735
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj (mrożone musisz wcześniej rozmrozić), wylep nim dno oraz boki formy na tartę. Uformuj rant, posmaruj go rozmąconym jajkiem.
Spód z ciasta ponakłuwaj gęsto widelcem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Podpiekaj 15 minut. 3. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia. Mieszając, ostudź. Dodaj śmietanę oraz resztę rozkłóconego jajka, którym smarowałaś ciasto. Masę wymieszaj.
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na podpieczony spód wyłóż masę budyniową. Na niej umieść jabłka.
Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.
Maślane oraz bardzo tłuste wypieki (np. z cia sta francuskiego) mają tendencję do gwałtownego wyrastania i, niestety, równie szybkiego opadania. Aby temu zapobiec, umieść w piekarniku miseczkę żaroodporną wypełnioną wodą.Źródło: Świat kobiety