Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośniczka drożdżowego jestem nie od dziś ️ Dlatego te bułeczki bardzo przypadku mi do gustu. Idealnie nadają się na śniadanie, deser czy do lunchboxa ️ Zapiszcie przepis i koniecznie wypróbujcie
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1038
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 3665
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1038
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 3665
Składniki
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, płynne masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń: ½ opakowania budyniu ugotować w 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Pozostawić do ostygnięcia, krótko mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.
Na cieście rozłożyć budyń, pozostawiając troszkę odstępu od brzegów. Posypać borówkami
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3 cm. Ślimaki układać na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.