Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Składniki
Biszkopt kruszę na drobne kawałki. Mieszam z kremem czekoladowym i mascarpone. Jeśli masa jest za sucha, dodaję więcej serka i Nutelli. Masa jednak ma być gęsta. Następnie formuję w rękach kulki i odstawiam na talerzyk. Schładzam je w lodówce około 30 min. Jedną polewę rozpuszczam, maczam w niej patyczki i wbijam je w kulkę (do połowy).
Układam kulki na talerzu (patyczkami do góry) i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. Rozpuszczam kolejną polewę, zanurzam w niej kulki, strząsam delikatnie jej nadmiar, posypuję posypkami. Odstawiam do zastygnięcia lub maczam w następnej polewie i powtarzam resztę czynności. Gdy ostatnia polewa zastygnie, dekoruję kulki pisakami cukrowymi. Wstawiam je do szklanek (kulką do góry) tak, by niczego nie dotykały, podaję.
<strong>Anna Złotkowska z Wrocławia</strong>
60 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 0,50 zł • Przepis na 10-12 sztukŹródło: Kobieta i życie