Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lizaki z ciasta, deser z odzysku z dowolnymi składnikami, uformowany w kulki, zaczepiony na patyku, schłodzony, oblany czekoladą i udekorowany. Tak w skrócie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5960
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 750
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 822
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5960
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 750
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 822
Składniki
W przypadku cake pops wykonanie, proporcje zależą od ilości ciasta które nam zostało(obojętnie jakie, czekoladowe, drożdżowe czy tak jak w moim przypadku orzechowe). Placek należy pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.
Oryginalnie do ciasteczkowych lizaków dodaje się serek kremowy, ja z racji tego że moje ciasto było niedopieczone i bardzo wilgotne nie musiałam tego robić. Dodałam za to pokruszone herbatniki i trochę rumu. Jeżeli jednak zamierzcie zrobić cake pops z suchego ciasta, dodajcie do niego serek kremowy i wymieszajcie tak, aby powstała lepka, wilgotna masa.
Z takiej masy formujemy dość duże kulki(jedna kulka z ciasta z dużej łyżeczki). Kulki odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym samym czasie topimy czekoladę(mi do 15 dużych kulek wystarczyły 2 tabliczki).
Do kulek przyczepiamy patyczki, wykałaczki(długie) i oblewamy je ostudzoną czekoladą. Zdobimy cukrowymi ozdobami, odstawiamy do ostygnięcia do lodówki lub w jakieś inne zimne miejsce. Przechowujemy w zimnym miejscu.