Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cake pop to najprościej mówiąc ciasteczko na patyku. Przygotowuje się je podobnie jak bajaderki z pokruszonego ciasta, można je dowolnie dekorować. Teraz, w okresie przedświątecznym, możemy dekorować je cukrowymi choinkami lub gwiazdkami. Take ciasteczko na patyczku można zapakować w folię, związać kokardką i podarować jako prezent.
Składniki
Mascarpone mieszamy z Nutellą lub masłem orzechowym. Ciasto babkowe kruszymy (wafelki rozdrabniamy blenderem) i dokładnie mieszamy z masą. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Następnie z masy odrywamy małe kawałki tej samej wielkości i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kuleczki wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki, bierzemy po 1 patyczku, zanurzamy końcówkę w czekoladzie i szybko wbijamy w środek kulki wciskając go do jej połowy. Kulki z patyczkami układamy z powrotem na papierze (patyczkami do góry) i ponownie schładzamy 20-30 minut (aż czekolada dobrze zastygnie). Następnie każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie, gdy nadmiar czekolady skapie przyklejamy rogi (precelki podzielone na pół) i noski. Odstawiamy do zastygnięcia (układałam w szklankach po kilka sztuk, można wbijać je do kawałka styropianu). Gdy czekolada jest już twarda za pomocą pisaka lukrowego i kuleczek cukrowych robimy oczka i uśmiechy. SMACZNEGO!