Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne włoskie ciasteczka cantucci z czekoladą, idealne do kawy. Przepis jest prosty ,każdy sobie z nim poradzi.Ciasteczka przepyszne.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Piekarnik nastaw na 180 stopni funkcja góra, dół. Do miski wbić jajka dodać szczyptę soli ,wsypać cukier zamieszać ręką, dodać aromat waniliowy , kilka kropli, teraz stopniowo dodać mąkę połączona z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając . Jak składniki płaczącą się, dodać pokrojona czekoladę. Ciasto wyłożyć na stolnicę.
Urywać mniejsze kawałki i wałkować tak jak na kopytka. Wałki o długości naszej brytfanki. Wałki lekko spłaszczyć. Wyjdzie nam 5 długich i szósty krótszy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę i pieczemy przez 25 minut .
Upieczone wałki od razu kroimy tak jak kopytka na skos. Takie cantucci możemy podpiec jeszcze w piekarniku kilka minut w temperaturze 170 stopni ,ale nie koniecznie . Podpieczone są bardziej twardsze. Jemy je mocząc je w cappuccino lub w kawie z mlekiem. Cantucci sa chrupiące i bardzo pyszne. Zapraszam do zobaczenia filmu jak robię cantucci. Smacznego!