Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne włoskie ciasteczka cantucci z czekoladą, idealne do kawy. Przepis jest prosty ,każdy sobie z nim poradzi.Ciasteczka przepyszne.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5804
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 309
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5804
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 309
Składniki
Piekarnik nastaw na 180 stopni funkcja góra, dół. Do miski wbić jajka dodać szczyptę soli ,wsypać cukier zamieszać ręką, dodać aromat waniliowy , kilka kropli, teraz stopniowo dodać mąkę połączona z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając . Jak składniki płaczącą się, dodać pokrojona czekoladę. Ciasto wyłożyć na stolnicę.
Urywać mniejsze kawałki i wałkować tak jak na kopytka. Wałki o długości naszej brytfanki. Wałki lekko spłaszczyć. Wyjdzie nam 5 długich i szósty krótszy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę i pieczemy przez 25 minut .
Upieczone wałki od razu kroimy tak jak kopytka na skos. Takie cantucci możemy podpiec jeszcze w piekarniku kilka minut w temperaturze 170 stopni ,ale nie koniecznie . Podpieczone są bardziej twardsze. Jemy je mocząc je w cappuccino lub w kawie z mlekiem. Cantucci sa chrupiące i bardzo pyszne. Zapraszam do zobaczenia filmu jak robię cantucci. Smacznego!