Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cappuccino jest ciastem na każdą okazję, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Zachęcam by upiec takie ciasto jeśli tylko lubicie kawę cappuccino, gwarantuję, że posmakuje Wam bardzo! To ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie, z dodatkiem bitej śmietany, biszkoptów oraz masy cappuccino. Użyłam tu 1,5 opakowania kawy cappuccino, można użyć 1 opakowanie, ale ja chciałam uzyskać intensywny smak kawy. Miałam cappuccino orzechowe, można użyć o dowolnym smaku.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242686
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242686
Składniki
Upiekłam biszkopt. Blaszka 35×24 cm Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.
W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.
Zrobiłam masę. Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.
Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.
Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta. Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.
Notatki: * do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe * do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe * zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki * na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów