Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Charlotta – torcik truskawkowy na zimno"
Polecam.
Odsłon: 136
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 134
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17074
Polecam.
Odsłon: 136
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 134
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...
Odsłon: 17074
Składniki
ok. 30 minut
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Opłukać 50 dag truskawek, osuszyć, usunąć szypułki. Owoce zmiksować z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przetrzeć przez sitko.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Mus truskawkowy połączyć z żelatyną. Schładzać około 10 minut.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Wymieszać go ze śmietaną kremówką i ubić na sztywno. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z tężejącym musem truskawkowym.
Pozostałe 10 dag truskawek opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Spód i brzeg tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożyć ok. 3/4 kruchych ciasteczek.
Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować połowę kremu. Posypać kosteczkami truskawek. Przykryć resztą kremu i pozostałymi ciasteczkami.
Tortownicę przykryć folią, na 4 godziny wstawić do lodówki. Torcik wyjąć z formy. Udekorować 3 truskawkami pokrojonymi na cząstki i posypać cukrem pudrem.
Charlotta – francuski deser powstały podobno na cześć Charlotte, córki angielskiego króla Jerzego IV. W oryginalnej wersji robiony z musu malinowego otulonego podłużnymi biszkoptami.Źródło: Życie na gorąco