Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszystkim, są smażone na głębokim tłuszczu. Farsz składa się z warzyw i mięsa charakterystycznych dla tego rodzaju kuchni. Pierogi są chrupiące i z zewnątrz, w środku zawierają soczyste nadzienie. Danie z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla wszystkich, którzy uwielbiają pierogi.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 102
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 162
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14955
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 102
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 162
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14955
Składniki
Przygotuj farsz. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek i smaż go przez 2-3 minuty. Dodaj pastę chili, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Smaż do miękkości warzyw. Dodaj mieloną wołowinę, kminek i chili. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu dodając wodę. Gotuj pod przykryciem do ugotowania mięsa, aż straci swój surowy kolor. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj tarty ser i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, wodę i przyprawy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dosyp odrobinę mąki. Powinna powstać elastyczna i miękka kula. Blat oprósz mąką i przenieś na nie ciasto. Wyrabiaj rękami przez kolejne 5-10 minut. Następnie przełóż je z powrotem do miski i przykryj folią. Odstaw na 30-60 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Pracuj na każdej z nich pojedynczo, pozostałe pozostawiając pod folią. Rozwałkuj część ciasta na placek o grubości ok. 2 mm. Wykrój krążki za pomocą szklanki lub foremki. Na każdy krążek nanoś po łyżce nadzienia i sklej brzegi ciasta, identycznie jak w przypadku polskich pierogów.
W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 190 st. Celsjusza. Smaż po kilka pierogów do zezłocenia przez 3-4 minuty z każdej strony. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik. Pierogi meksykańskie podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Możesz je też podgrzać w piekarniku.