Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Charlotta z jeżynami"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Składniki
Czekoladę pokrusz, wrzuć do miski. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Mieszając, rozpuść czekoladę, lekko przestudź. Śmietankę 30 proc. ubij na sztywno. Stopniowo dolewaj czekoladę, wymieszaj, schłodź.
Żelatynę wsyp do kubeczka i zalej taką ilością wody, by była przykryta. Mieszaj energicznie, aż się rozpuści. Dolej troszkę gorącej wody i ponownie wymieszaj. Śmietankę 36 proc. ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj serek waniliowy (homogenizowany). Miksuj kilka sekund. Powoli wlej żelatynę i jeszcze chwilę miksuj. Dodaj połowę jeżyn, wymieszaj.
Spód i boki tortownicy wyłóż biszkoptami. Nałóż masę z jeżynami, schłodź. Gdy serek zacznie tężeć, wyłóż mus czekoladowy. Schładzaj 2-3 godziny. Brzoskwinie sparz, obierz i pozbaw pestek. Pokrój na cząstki. Rozłóż na torcie razem z resztą jeżyn. Rozpuść jasną galaretkę. Gdy zacznie tężeć, zalej owoce.
Czas ok. 60 min; porcja – 480 kcal, cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety