Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chatka Baby Jagi to tradycyjne ciasto ukraińskie, u naszych wschodnich sąsiadów znane lepiej jako Chata Mnicha. Ten deser smakuje równie wspaniale, jak wygląda!
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 245
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 913
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 85
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 141
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 667
Polecam.
Odsłon: 249
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 245
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 913
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 85
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 141
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 667
Polecam.
Odsłon: 249
Składniki
Przygotuj ciasto: Wymieszaj produkty sypkie (mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól) z kawałkami masła. Dodaj śmietanę i zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być lepkie, ale zwarte. Zawiń je w folię i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Przygotuj krem: Przygotuj krem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj do niej stopniowo śmietanę (uprzednio odlej z niej nadmiar serwatki). Pod koniec dodaj sok z cytryny. Odstaw krem do lodówki.
Przygotuj farsz: Umyj i wydryluj wiśnie. Zasyp je w rondelku cukrem, dodaj 3 łyżki wody i zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Ugotowane wiśnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Potnij je na długie paski o wymiarach 5-6x20 cm Ułóż wiśnie na paskach, zroluj je i zaklej. Przygotuj 15 takich rurek.
Ułóż rurki na papierze do pieczenia, pozostawiając między nimi 2-3 cm odstępu. Ponakłuwaj każdą widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut. Ostudź.
Przygotuj naczynie, w którym zmieści się warstwa złożona z 5 rurek. Posmaruj dno kremem i ułóż na nim 5 rurek obok siebie. Posmaruj je warstwą kremu z wierzchu i ułóż na nich kolejną warstwę, złożoną z 4 rurek. Powtórz te czynności dla kolejnych warstw. Gdy ułożysz całą chatkę Baby Jagi, obsyp ją startą na tarce czekoladą. Odstaw ciasto na co najmniej kilka godzin do lodówki.