Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-01-2021
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę odciążyć dietę po świętach:)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 84
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3901
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 126
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 84
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3901
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, zagotować wodę i gotować ziemniaki ok 4 minut, odłożyć na sitko, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Następnie wyłożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia. Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i posolić wydrążone, odstawić na 15 minut a następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół a potem na cienkie prążki. Czosnek posiekać.
W misce zmieszać cukinię z serem, dodać czosnek i cebulę oraz zioła i trochę soli, polać łyżką oliwy i wymieszać. Na dno naczynia wylać łyżkę oliwy, położyć ziemniaki, polać łyżką oliwy popieprzyć i posolić. Na to wyłożyć cukinię, a na wierzch grube plastry pomidorów - które na koniec posolić i posypać oregano, polać resztą oliwy. Przykryć naczynie przykrywką albo folią aluminiową, piec w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem a następnie 30 minut odkryte.