Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczne tartaletki choinki z niespodzianką w środku. Choinki są zrobione na kruchym spodzie, z wafelkiem, ozdobione zielonym kremem maślanym milky way,
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 22
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 698
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 105
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 37
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 22
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 698
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 105
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 37
Składniki
Tartaletki. Składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem. Barwnik dodajemy na sam koniec (opcjonalnie). Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godz. lub do zamrażalnika na 10 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. wycinamy z niego okręgi troszkę większe od średnicy foremek i ciastem wylepiamy metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy jeszcze do lodówki na 10 min. żeby się schłodziły. Schłodzone foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190℃ około 20 min. aż się przyrumienią. Po upieczeniu tartaletki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem milky way. Do rondelka przekładamy cukier i mleko. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszysto, aż zrobi się białe przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Ciągle miksując wlewamy cienkim ciurkiem ostudzone mleko z cukrem. Dodajemy przesiane mleko w proszku tak stopniowo łyżka po łyżce i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Gdy krem milky way zrobi się aksamitny, zmniejszamy obroty do najniższych i miksujemy przez kilka minut (w ten sposób krem się odpowietrzy i nie będzie miał dziur). Rękaw cukierniczy zapełniamy do połowy otrzymanym kremem, a do reszty kremu w misie miksera dodajemy zielony barwnik i miksujemy, aż barwnik dobrze się wymiesza.
Składanie i dekoracja. Białym kremem smarujemy brzegi tartaletek (sklei on tartaletki z wafelkiem). Wsadzamy parę cukiereczków m&ms (można dać coś innego np. żelki, małą zabaweczkę lub monetę zawiniętą w folię spożywczą lub aluminiową ). Wafelki smarujemy cienką warstwą zielonego kremu i przyklejamy do tartaletek. Dekorujemy wafelki kremem tak aby otrzymać efekt choinki (patrz video) Choinki dekorujemy ozdobami cukrowymi i cukrem pudrem.