Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga! Uzależniają po pierwszym kęsie! :)
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 36
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 36
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Do pieczenia konieczne jest syrop z buraka cukrowego (melasa) i 3 rodzaje imbiru: mielony (proszek), kandyzowany i świeży. Melase można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale w innych, zwłaszcza tych niemieckich, imbir kandyzowany także, mnie jednak zachęcił przepis konhambos (druga metoda) i nie żałuję. https://smaker.pl/przepis-kandyzowany-imbir-i-koktajl-imbirowy,171242,konhambos.html Składniki wystarczają na około 40 sztuk.
Roztopić masło i ostudzić. Dokładnie zmielić goździki z solą w moździerzu. Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i mielony imbir wsypać do miski, posypać mieszanką goździkową przez małe sitko i dobrze wymieszać. Następnie ubijać schłodzone masło, biały i brązowy cukier i jajko trzepaczką miksera ręcznego przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie lekka, kremowa masa. Dodać do mieszaniny syrop z buraka cukrowego i świeżo starty imbir. Następnie dodać mieszaninę mąki i na koniec drobno posiekany kandyzowany imbir. Masa będzie twarda i musi na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki (przykryta pokrywką lub folią spożywczą). Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia - u mnie były w sumie trzy blachy - 2 × 16 i 1 × 10 ciasteczek. Po czasie schładzania formować łyżką kawałki ciasta (każdy około 15 g) a z nich rękoma kulki, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w dużej odległości (w czasie pieczenia bardzo wyrastaja!)
Piec ciasteczka w dolnej części nagrzanego (180° C) piekarnika przez 10-13 minut, aż brzegi zaczną nabierać koloru (w tym czasie nadal bedą miękkie). Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 1-2 minuty, a następnie ostrożnie wyłożyć na kratki do całkowitego wystudzenia.