Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące placki warzywne"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Mrożoną włoszczyznę oraz zamrożone różyczki kalafiora wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości (15 min). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia, a potem zmiksuj na gładką masę.
Masło rozpuść na patelni, oprósz mąką. Cały czas mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Nadal mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki mleko. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Sos zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do niego 1 całe jajko oraz zmiksowane warzywa. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj do niej trochę bułki tartej. Z powstałej masy formuj placuszki. Zanurzaj je w pozostałych jajkach i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety