Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące trójkąty z brzoskwiniami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14046
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6426
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14046
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6426
Składniki
Mąkę przesiej, wsyp szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Wbij 1 całe jajko oraz 2 żółtka, wlej śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brzoskwinie sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i osącz. Zdejmij z nich skórkę. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki, miąższ zmiksuj w blenderze. Mus dodaj do serka śmietankowego, posłodź do smaku cukrem pudrem. Wymieszaj nadzienie mikserem (jeśli lubisz, dodaj także trochę posiekanych bakalii).
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego połóż porcję nadzienia. Kwadraty złóż na pół po przekątnej i zlep brzegi. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na rumiano w temp. 200 st. (ok. 20 min). Bułeczki ostudź na kratce kuchennej.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj gładki lśniący lukier. Udekoruj nim zimne bułeczki.Źródło: Tina