Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące wiśniowe ciasteczka"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 136
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 311
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 136
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 311
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka oraz syrop wiśniowy. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm). Foremką w kształcie kwiatka wycinaj ciasteczka. 20 pozostaw w całości, w reszcie kwiatków wykrój pośrodku małe otwory.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż pergaminem. Układaj przygotowane ciastka. Piecz je partiami po ok. 5 minut. Zdejmij z blachy, odłóż do schłodzenia.
Lukier przygotuj wg przepisu. Rozgrzej kilka łyżek dżemu. Na połowie całych kwiatków układaj po 4 ciasteczka z dziurką, sklejając je dżemem. Powstałe wieżyczki napełnij cukierkami. Przykryj resztą kwiatków, ozdób lukrem.
10 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 1,60 zł.
Dzieci uwielbiają kolorowe potrawy. Jeśli chcesz przygotować barwny lukier lub ciastka w kilku wariantach, wykorzystaj: roztarte mrożone maliny (kolor różowy), kurkumę (żółty), zmiksowane awokado (pastelowa zieleń), jagody (odcienie fioletu, granatu), sok z buraków (czerwień).Źródło: Świat kobiety