Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący torcik"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 149
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 87
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 149
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 87
Składniki
W rondelku rozpuść masło. Dodaj 7,5 dag cukru, łyżkę miodu oraz uprażone i posiekane migdały. Mieszaj, aż się połączą. Dodaj mleko. Odstaw masę migdałową do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie zmiksuj na gładką masę jogurt naturalny, resztę cukru, jajka, szczyptę soli, 200 ml oleju oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Mąkę wymieszaj razem z 1 dag proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy jajeczno-jogurtowej. Całość wymieszaj. Przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy, wygładź. Piecz w temp. 175 st. 35 minut.
15 min przed końcem wyjmij ciasto, rozłóż na nim masę migdałową. Po upieczeniu ostudź, przetnij ciasto na dwa blaty. Zagotuj 100 ml soku jabłkowego z cukrem waniliowym i 3 dag skrobi. Wrzuć oczyszczone jeżyny. Gotuj kilka minut, ostudź. Sos jeżynowy połącz z bitą śmietaną (część śmietany odłóż). Przełóż blaty. Udekoruj odłożoną śmietaną.
Czas ok. 90 min; porcja – 650 kcal, cena 1,80 zł, 12 porcji.
Kremówkę na bitą śmietanę najczęściej ubija się z cukrem lub cukrem waniliowym. Smak puszystej masy możesz jednak zmienić, dodając: sok z cytrusów, kawę instant, kakao lub rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę.Źródło: Świat kobiety