Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tytuł nic (broń Boże) nie sugeruje - żadnego alkoholu, to kwestia składników - po rozszyfrowaniu - ciasteczka amoniaczki anyżkowe...
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 27
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 50
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 163
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 27
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 50
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 163
Składniki
W moździerzu utłuc na pyłek ziarna anyżu.
Do miski wrzucić mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, przesiany przez sito anyż. Podgrzać mleko (nie gotować!) i wsypać do niego amoniak, po spienieniu - wlać do miski z pozostałymi produktami. Wyrobić jak najszybciej (ale i jak najdokładniej) ciasto - jeśli będzie się kleiło lub będzie za rzadkie - dodać jeszcze mąki. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach, posypać brązowym cukrem i wstawić na blasze do piekarnika. Piec ok. 10 min.