Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka brzoskwinie to przykład pięknego, włoskiego deseru. Jest on pracochłonny, ale warty poświęcenia mu każdej minuty. Sprawdzi się przy każdej okazji!
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 62
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 756
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 122
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 62
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 756
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 122
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka wbij do dużej miski. Dodaj cukier i ubijaj wszystko razem przez 2 minuty do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko do połączenia składników. Przenieś miskę do lodówki na co najmniej 2 godziny. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Dłonie posmaruj niewielką ilością oleju i formuj z ciasta kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Lekko je spłaszcz i układaj na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i piecz ciastka przez 25 minut lub do ładnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastkom delikatnie ostygnąć, a następnie wytnij ostrym nożem spody, by powstały kieszonki na krem. Ostatecznie ciastka powinny przypominać skorupki orzechów włoskich. Na czas przygotowywania pozostałych składników przechowuj ciasteczka zamknięte, by nie doszło do ich przesuszenia.
Przygotuj krem. Mleko wlej do garnka z większą częścią cukru. Krótko zagotuj. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą 4 łyżki cukru ze skrobią ziemniaczaną. Ubij żółtka z ich dodatkiem do uzyskania puszystej masy. Do ubitych żółtek dodaj ok. 1/3 gorącego mleka, cały czas ubijając. Następnie przelej wszystko z powrotem do głównego garnka i zagotuj. Ubijaj przez ok. 2 minuty, zapobiegając przypaleniu mieszanki. Zdejmij krem z kuchenki i dodaj posiekane wcześniej masło. Cały czas ubijaj do rozpuszczenia tłuszczu. Na koniec wlej likier brzoskwiniowy. Gotowy krem przykryj folią i wstaw do lodówki
Przygotuj syrop. Połowę wody wlej do garnka. Dodaj cukier i podgrzewaj do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodaj skórki cytrusowe, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wsyp do garnka galaretkę i dobrze wymieszaj. Na końcu możesz wlać barwnik, by ustabilizować kolor. Dodaj drugą część wody.
Przygotuj ciasteczka. Weź dwie pasujące do siebie ciasteczka. Zanurzaj je szybko trzy razy w syropie i strącaj nadmiar. Każdą połówkę wypełniaj kremem i scal ze sobą. Odłóż do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie obtocz je w syropie. Ciasteczka brzoskwinie podawaj udekorowane listkami brzoskwiniowymi.