Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem wielką fanką kruchych ciasteczek. Uwielbiam je robić na różne sposoby i uwielbiam je jeść . Zaletą tych ciasteczek jest nie tylko niepowtarzalny smak, ale i prostota i szybkość ich wykonania. Co prawda trzeba się trochę nagimnastykować przy wyciskaniu ich z rękawa, ale równie dobrze – dla tych bardziej leniwych – można robić kuleczki jak na kluski śląskie. Ja jednak lubię się bawić.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 183
Składniki
Masło wyjmujemy z lodówki na pół godziny, żeby zmiękło. Wkładamy je do miski i wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i ucieramy ok 5-7 minut. Mąkę łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia i wsypujemy po łyżce do masy, ciągle miksując. Na koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany i dokładnie miksujemy. Gotową masę nakładamy do mocnego rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.
Wyciskamy gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Musimy użyć do tego trochę siły. Masę wyciskamy tak, żeby wyszła nam gwiazdka, dlatego tylkę trzymamy w jednej pozycji, nie odrywamy jej praktycznie od papieru, ciasto ma się rozchodzić na boki. Wielkość dobieramy sami, moje ciasteczka mają ok. 3 cm średnicy. Na ciasteczka z worka cukierniczego wyciskam dżem lub marmoladę. Jeśli ktoś nie chce bawić się i siłować to może robić kulki jak kluski śląskie z dziurką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 12-15 minut, funkcja góra/dół. Gotowe szybko stygną i szybko znikają. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl