Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka czekoladowe bez mąki z 3 składników to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej i niskokalorycznej. Nie zawierają oleju czy masła. Mają bardzo ciekawą, lekko ciągnącą się konsystencję. Stanowią idealną przekąskę do pracy lub szkoły, a także sprawdzą się jako dodatek do niedzielnej kawy. Przygotowuje się je tylko z trzech składników, które niemal na pewno masz w domu.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1996
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2559
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 617
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52648
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 610
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1996
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2559
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 617
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52648
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 610
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą kakao i cukier puder do momentu, aż proszek będzie miał jednolity kolor. Oddziel żółtka od białek w obydwu jajkach.
Dodaj białka jajek. Całość ubijaj do całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste i lepkie. Wyjęte łyżką nie powinno się prawie w ogóle po niej przesuwać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę kakao.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub silikonową matą. Nakładaj na nią po 2 łyżeczki masy na jedno ciasteczko. Utrzymaj odstęp między nimi wynoszący ok. 5 cm.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz każdą partię ciasteczek czekoladowych bez mąki z 3 składników przez ok. 15-18 minut. Ich powierzchnia powinna być błyszcząca i zastygła.
Ciasteczka studź na blaszce do całkowitego zastygnięcia. Przechowuj je w hermetycznie zamkniętym pojemniku.