Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, mocno kakaowe ciasteczka otulone mleczną czekoladą.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33519
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 118
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33519
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 118
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 241
Składniki
Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą).
Do ciepłego masła i czekolady dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Zawartość studzimy. * do przygotowania ciasteczek możemy użyć także zwykłego cukru
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki: kakao, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy.
Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z czekoladą i cukrem, 2 jajka, ziarenka wanilii oraz mleko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 11 minut. Po ostygnięciu polewamy je lub maczamy w rozpuszczonej (w kąpieli wodnej) mlecznej czekoladzie i zostawiamy do stężenia polewy. Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)